Abominabila Aberatie...

Extrapoleaza-te intr-o lume mirifica a transcendentei izoterice usor si fortuit impermeabila tendintelor imaterialitatii...

joi, 21 aprilie 2011

Vis stins - Cartea fara titlu IV


Unul dintre atribute, pe care sunt sigur ca il veti observa in mod frecvent, printre oamenii fara succes, este boala care este una dintre cele mai mari probleme in calea succesului, cunoscuta ca fiind Scuzita. Iata cum suna aceasta.
Nu stiu daca pot face asta, realmente
ma depaseste. Nu sunt un geniu.

sau
As vrea sa ma ocup de mai multa munca
care ar fi importanta pentru mine. Dar nu vad unde
as mai gasi timp sa o fac. Sunt incoltita in acest moment
doar sa termin munca pe care am inceput-o, nu-mi
pot imagina cum as gasit mai multe ore intr-o
zi pentru a face si mai multa munca.

sau
Stiti cum se spune. Nu poti invata un caine batran, trucuri noi, si credeti-ma ca acest caine batran este prea ocupat pentru a incepe ceva noi in acest moment.
Sau
Uite, cu ajutorul meu asa cum este acum,
fac si eu ce pot pentru a ma descurca. Nu vreau sa-mi fortez norocul si sa-mi provoc un infarct.


Suna oribil, nu? Si daca va uitati la vietile, ambitiile si realizarile acestor oameni, va ot spune ce veti gasi. Nu prea mult. O groaza de mediocritate. Caz dupa caz, scuzita este diferenta dintre cel care ajunge undeva si cel care nu ajunge nicaieri. Veti constata ca, cu cat este mai de succes o persoana, cu atat mai putine scuze gaseste. Acesta boala vine in mai multe forme. Si ca majoritatea bolilor, se inrautateste, daca nu este tratata. O victima a acestei boli de gandire gandeste cam asa: Nu fac chiar atat de bine. Ce pot folosi ca alibi care sa ma ajute sa fac o figura frumoasa? Sa vedem... Sanatatea precara? Lipsa de educatie? Prea batran? Educatia parentala?. Si de fiecare data cand aceasta persoana foloseste o scuza, devine mai profund impamantata in subconstient. Probabil cand folosesti prima data scuza, iti dai seama ca a fost doar un alibi sau o minciuna. Dar cu cat o folosesti mai mult, cu atat o crezi mai puternic, pana esti convins ca acea scuza este motivul real pentru lipsa de progres. Deci, in aceasta clipa vreau sa va vaccinati impotriva acestei boli, boala esecului. Sunt mai multe ramuri ale acestei boli, si dupa ce veti citi ce urmeaza, veti stii cum sa va protejati impotriva fiecareia.

As vrea sa ma ocup de mai multa munca care ar fi importanta pentru mine. Dar nu vad unde as mai gasi timp sa o fac. Sunt incoltita in acest moment doar sa termin munca pe care am inceput-o, nu-mi pot imagina cum as gasit mai multe ore intr-o zi pentru a face si mai multa munca.
In primul rand, sa vedem ceea ce ar putea fi cea mai comuna ramura a bolii: Timpul. Auzi peste tot acest lucru. „Nu am timp”, sau „Nu acum, sunt prea ocupat”. Oamenii care gasesc aceasta scuza, spun de fapt ca le trebuie in acest moment fiecare clipa pe care o au, numai pentru a tine pasul, deci cum se poate astepta cineva sa depuna un efort suplimentar pentru lucrurile in plus. Dar aceasta scuza are o hiba de baza. Toata lumea, indiferent daca esti presedintele unei companii multinationale sau distrubuitor ambulant de ziare, are acelasi timp. Amandoi avem 24 de ore intr-o zi, 168 de ore pe saptamana, nii mai mult nici mai putin. Intrebarea fireasca este, ce faci cu timpul tau?
Cei mai multi oameni petrec cam 51 de ore pe saptamana dormind si cam 50 de ore pe saptamana la munca. Pana acum sunt 101 ore. In medie, oamenii petrec cam 15 ore pe saptamana mancand, insemnand 2 ore pe zi pentru mic dejun, pranz si cina, si cateva minute ici si colo pentru gustari.Asta inseamna 116 ore. Acum mai punem 24 de ore pe saptamana pentru relaxare, citit, privit la televizor, jucat cu copii, facand dragoste cu sotia ta si facand cateva exercitii. Asta inseamna 140 de ore. Pe deasupra mai punem 4 ore pe saptamana pentru mers la biserica sau privit un meci de fotbal. In total pana acum sunt 144 de ore. Dar tineti minte ca sunt 168 de ore intr-o saptamana. Deci chiar dupa ce am mancat, dormit, muncit, jucat, facut dragoste, si chiar urmarind televizorul, tot mai avem 24 de ore ramase neocupate. Sa spunem ca mai adaugam 6 ore de privit la televizor pe saptamana, si tot mai ramanem cu 18 ore care nu ies la socoteala. De unde scot oamenii scuza asta oamenii, cum ca nu au timp? Se vede de la o posta ca aceasta declaratie nu contine nici o boaba de adevar. Este doar un alibi pentru mediocritate, pentru nereusita de a-ti acorda sansa de a reusi. Oamenii de succes nu spun Nu am timp. Acestia abia asteapta provocarile si isi gasesc timp sa le surmonteze. Este o veche vorba in afaceri care spune ca daca vrei ca ceva sa fie facut, gaseste cea mai ocupata persoana pe care o poti gasi, si puneti-o pe ea sa faca acel ceva. Adevarul din aceasta vorba este acesta: o persoana ocupata, de succes nu se va ascunde in spatele scuzelor. Acea persoana isi doreste provocarile, isi doreste mai multe afaceri, vrea acea directiva in plus, pentru ca o persoana de acest tip stie ca succesul este un produs direct al efortului in plus. Deci, daca suferiti de Scuzita temporala, leacul este simplu. Aduceti-va aminte ca nu este neaparat usor, sau este simplu. Rezolva acum. Niciodata nu spune ca nu ai timp sau ca esti prea ocupat, intotdeauna cauta caile de a realiza noile provocari care ti se adreseaza. S-ar putea sa mai aluneci din cand in cand in scuze, dar daca o faci, recupereaza-te. Cand esti pe cale sa spui Nu am timp, razgandeste-te. Adesea, te poate ajuta sa-ti imparti timpul, exact la fel cum faci si cu banii. Aseaza-te si noteaza-ti un plan temporal, straduieste-te sa devii acea persoana ocupata pe care ceilalti o cauta pentru provocarile speciale, in loc sa fi alta victima a scuzitei. Nu uita, toata lumea are aceiasi cantitate de timp, diferenta consta in modul in care-l folosesti.

Uite, cu ajutorul meu asa cum este acum, fac si eu ce pot pentru a ma descurca. Nu vreau sa-mi fortez norocul si sa-mi provoc un infarct.
O alta forma proeminenta a scuzitei este sanatatea. Asta are un areal extins, de la cronicul Nu m simt bine, la cel mai specific, Asta si asta sunt in neregula cu mine. Asazisa sanatate precar, intr-o mie de forme de manifestare, este folosita ca scuza pentru a nu reusi ceea ce o persoana vrea sa faca, a nu reusi sa-si asume responsabilitati mai mari, a nu reusi sa faca mai multi bani, a nu reusi sa atinga succesul. Milioane si milioane de oameni sufera de probleme de sanatate. Dar este acesta o scuza reala in majoritatea cazurilor? Haideti sa privim si reversul medaliei. Oamenii care devin fabulos de succes, in ciuda problemelor de sanatate, si care nu au folosit sanatatea ca pe o scuza.
Franklin D. Roosevelt si-a trait aproape toata viata intr-un scaun cu rotile, din cauza poliomielitei, dar tot a fost aproape 4 mandate presedinte al S.U.A. John F. Kennedy a fost afectat de dureri severe si adesea nimicitoare dureri de spate, dar niciodata nu s-a plans in public. Isaac Perlman, unul dintre marii violonisti ai lumii, trebuie sa mearga cu ajutorul carjelor. Arthur Ash, campion de tenis, si-a scurtat cariera sportiva tragic din cauza problemelor cu inima, dar a continuat prin a fi un excelent om de afaceri. Exista exemple de oameni de succes la fiecare pas din viata, care sufera de diabet, scleroza multipla, si alte boli asanumite dizabilitante, dar nu le folosesc ca scuze. Ideea e ca starea fizica nu inseamna ca te trage in jos, si pentru majoritatea oamenilor, sanatatea nu este o scuza pur si simplu, pentru lipsa de succes. Doctorii va pot spune ca specimenul perfect de om nu exista. Toata lumea are cate ceva. Multi predau armele, in parte sau in totalitate, si se arunca in bratele scuzite de sanatate, dar oamenii de succes nu.
Cu cat iti faci probleme mai mari de sanatate, cu atat te vei simti mai rau. Nu numi atat, dar cu cat vei spune mai multor semeni despre problemele tale de sanatate, cu atat ii vei face pe ei sa se simta mai rau. De cate ori spui cuiva Ma simt ingrozitor sau Am o migrena, ii spui de fapt ca esti putin cam mort azi. Si nimeni, absolut nimeni nu vrea sa fie in preajma unui mort. Adevarul simplu este ca exista doar 2 persoane pe lumea asta care vor sa te auda plangandu-te de sanatate. Prima este doctorul tau iar cealalta este antreprenorul de pompe funebre. Nimanui altcuiva nu-i pasa, nicmeni altconeva nu vrea sa auda despre problemele tale de sanatate. Sa privim si din alta perspectiva. Cand spui cuiva Ma simt minunat, iata ce se intampla. In primul rand te simti tu mai bine. Incearca in acest moment, si vei vedea ce vreau sa spun. Spune cu voce tare: MA SIMT EXTRAORDINAR. Curaj. Spune acest lucru din nou, si din nou. Este imposibil sa spui acest lucru, si sa nu-l simti pe propria piele. In al doilea rand, il faci pe interlocutor sa se simta bine, cand ii spui cat de bine te simti tu.

SFARSITUL VISULUI.

7 comentarii:

  1. :) Ai putea sa predai niste cursuri de optimism, de dezvoltare personala. Vorbesc la modul cel mai serios. :)

    Ganduri alese, spor si voie buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. cunosti reteta echilibrului...exact asta ne-ai aratat aici...foloseste-o Ionut...foloseste-o...

    RăspundețiȘtergere
  3. Claudia, cursurile de motivare nonfinanciara au fost si ele parte din inceputul de cariera pe care mi-o doream a o realiza acasa, pe vremea cand aveam echipa de vanzari in subordine...dar acea etapa a vietii mele s-a dus, acum mi-am format un alt drum, desi niciodata nu voi spune niciodata...oricum iti multumesc pentru aprecieri, venind din prtea ta inseamna enorm...

    Pandhora, intotdeauna m-am considerat un tip echilibrat, am si eu excesele mele temporare de varii tipuri, dar intotdeauna echilibrul pe care am reusit in cele din urma sa mi-l impun, m-a ajutat si m-a ridicat...dar nu sunt cu nimic mai presus de cel de langa mine, toti suntem fiinte, toti putem fi echilibrati, nu crezi?

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiu ca nu poti avea un Paste pe deplin Fericit...
    eu ti-l doresc oricum cu tot dragul,iti admir taria,iti inteleg sovaielile si iti tin pumnii pana cand vei reusi din nou sa zambesti din suflet...
    Bucura-te pe cat poti de aceasta Sarbatoare...
    te imbratisez cu tot dragul >:D<

    RăspundețiȘtergere
  5. Pandhora iti multumesc pentru urarile facute din inima...Acest Paste pentru mine este datator de liniste sufleteasca...e mai mult decat am sperat pentru moment

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...