Abominabila Aberatie...

Extrapoleaza-te intr-o lume mirifica a transcendentei izoterice usor si fortuit impermeabila tendintelor imaterialitatii...

duminică, 9 ianuarie 2011

Portia de fericire



Nu am crezut pana acum. Eram sigur de fapt Cititorule ca un platou nu te poate face fericit.
Iata ca acum ajung sa vad efecte extraordinare.
Intra deseori in restaurantul in care lucrez oameni abatuti, singuri, care au problemele, necazurile, nevoile lor. Se aseaza, rasfoiesc meniul, fara sa priceapa nimic, si cu teama cheama chelnerul. Dupa o scurta istorisire a meniului, care bineinteles se loveste de un zid de neincredere, se aud trei cuvinte care intotdeauna sunt un catalizator al miracolului: "Sa aleaga bucatarii".
Si asta declanseaza vraja. O avalansa de gusturi noi, contradictorii, care se bat, se acumuleaza pe papilele profanului in bucataria japoneza.
Dupa un scurt gust sarat al algelor wakame, se trece la inventii, intotdeauna inexistente in meniu, dar cu efecte extraordinare asupra celui care nu stia la inceput in ce calatorie porneste.
Platou dupa platou, minunatie dupa minunatie, se trece prin sushi, sashimi, gratare de teriyaki, avalansa de picanterie, dulce acrisor, inundatii repetate ale inimii pana atunci chircite de teama necunoscutului.
Si cu fiecare platou, zambetul isi face loc pe fata de acum mai relaxata a oaspetelui nostru. Placerea pe care o resimte se vede, se emana precum aburul din apa marii, se ridica de la masa lui, vine langa noi, si incepe sa absoarba din priviri minunatiile ce i se astern in fata ochilor, platourile in plina constructie, acelea care ii vor aduce fericirea in suflet in urmatoarele momente. Se aseaza la bar, si asta e primul semn. Cere informatii despre ceea ce a gustat pana atunci, si asta e al doilea semn. Dar ultimul semn al fericirii, cel ce-mi aduce si mie bucurie, se lasa asteptat cititorule. Dar nu-i nimic.
Dupa ce necredinciosul absoarbe toate creatiile ce i se aseaza pe pleoape, dupa ce soarbe a satisfatie un pic de sake fierbinte, apare apogeul.
Si aproape intotdeauna acesta are dimensiuni de Goliat. I se astern in fata minuni de toate felurile, culorile vii inunda cerebelul, infamul wasabi isi emana puternica aroma, care pentru cinci secunde te face sa prinzi flacari, urmat de alte culori, gusturi, linistitorul ghimbir care curata papilele precum avalansele ce se astern pe piscuri cand se linistesc. Si totul se repeta, se repeta cu fiecare nou gust, pana cand apare ultimul semn al fericirii noului nostru prieten, pentru ca la acest moment ne-a povestit deja despre problemele lui, s-a descarcat de bolovanii grei ce-i striveau spiritul la inceputul incursiunii in necunoscut.
Precum in vechile arene, precum in Colosseum, un deget apare dupa o lupta grea. Are doar doua variante acest deget, cititorule. Ori se lasa afectat de gravitatie si toata magia se ruineaza, ori se inalta spre neant si magia e completa.
Fara exceptie, neantul este impuns de degetul noului nostru amic. A fost al treilea semn cititorule.
Zambetul, bucuria de a trai clipa, fericirea fiintei se arata. Cad multumiri si asigurari de revenire pentru o experienta mult mai profunda.
Asta ma fericeste si pe mine cititorule, sa ofer prin munca mea bucurie, siguranta si zambete.

10 comentarii:

  1. si uite ca aflam inca o data ca exista mai multe cai pentru a deveni fericiti...:)(ma si pregateam sa aflu o povestire sentimentala inca de la titlu:) ...)e minunat sa simti ceea ce tu incerci cu fiecare client....banuiesc ca nu s-a intamplat ca meniul sa nu fie pe placul vreunui client(aici se intampla sa comande un meniu are contine ou crud sau carne tocata cruda:))....spre marea lui surpingere!!!toate cele bune si ..la cat mai multe istorisiri placute ca aceasta!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc Maria...
    foarte rar se intampla ca un client sa fie nemultumit de comanda facuta, pentru ca i se explica detaliat ceea ce i se pare interesant in meniu, iar cei care se lasa pe mainile noastre este luat incet, incet fara exagerari sau produse prea traditionale...
    o mica corectura totusi Maria. Biftec tartar (carne cruda tocata si ou crud) este din tezaurul francez. Japonia incanta culinar prin crud, dar intotdeauna peste, niciodata alt tip de carne...
    multumesc pentru constanta ta aici, care ma determina sa scriu...

    RăspundețiȘtergere
  3. gustul si aroma fericirii...sau un alt gust si o aroma diferita pot aduce fericirea...
    ai scris frumos despre ceva ce ar fi putut suna ca o insiruire de calitati...hranitoare :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Au aparut zambetele in textul tau...
    Bravo! Bravo! Bis! Bis!

    Frumoasa descriere... si nu sunt gurmanda...dar stiu ca dragostea trece prin stomac.

    Slava Cerului ca nu mai cred in existenta ei in cazul meu!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pandhora multumesc mult.
    DoarEu zambetele apar de fiecare data cand iti citesc articolele, din pacate eu in acest moment sunt mult prea inchistat in dezamagire iar zambetul meu prezent apare mai greu...multumesc pentru aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
  6. atunci cand ai rabdare si te dedici muncii tale, e atat de frumos sa lucrezi cu omul. satisfactia celui din fata ta e incununarea cu succes a creatiei tale.
    vreau si eu o portie din aceea ce-a servit domnul. da, ... da da... de aia cu fericire sa fie:)
    multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Tudor, trebuie sa fivtotal lipsit de prejudecati, sa treci peste orice experienta anterioara nefasta pentru a te bucura de o astfel de fericire...oricum cwnd vei ajunge in coltul meu de lume as fi bucuros sa te conduc spre nirvana prin platourile mele

    RăspundețiȘtergere
  8. sunt in acord cu Tudor... pandhora ai spus ceva adanc...felicitari...esti perfect stapana pe cuvintele tale

    RăspundețiȘtergere
  9. accept bucuros o invitatie la masa de la un maestru emerit in ale bucatelor:D
    multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Maestru emerit e foarte mult spus si mai ales neadevarat. pe mine nevoia m-a impins la meseria asta, dar orice am facut in viata am facut xu pasiune si dedicare...si apoi tot timpul am gatit, de cand ma stiu

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...